Post

Ślina: Funkcje i korzyści dla zdrowia jamy ustnej

Ślina jest jednym z najbardziej zaniedbywanych czynników wpływających na stan zdrowia jamy ustnej i całego organizmu. Normalne wydzielanie śliny jest również niezbędne dla zdrowej jamy ustnej, wolne od ubytkóworaz dla prawidłowego trawienia.

Omówmy funkcje śliny, korzyści płynące ze zdrowej śliny oraz co robić, gdy produkujesz jej za dużo lub za mało.

Co to jest ślina?

Ślina, czyli "plwocina", to płyn pozakomórkowy produkowany przez gruczoły ślinowe znajdujące się w jamie ustnej. Ślina przenosi ważne enzymy, które rozkładają cząsteczki pokarmu, co stanowi pierwszy etap procesu trawienia. Dostarcza również zębom minerałów i innych składników odżywczych, które zęby wykorzystują do remineralizacji.

Z czego składa się ślina? Ślina składa się z:

  • Woda (95% składu śliny)
  • Elektrolity (sód, potas, wapń, magnez, wodorowęglany i fosforany)
  • Śluzu
  • Enzymy
  • Immunoglobuliny (IgA, itd.)
  • Białka
  • Mucyny wydzielnicze, laktoferyna, lizozym, peroksydaza i inne związki antybakteryjne
  • Związki azotowe (mocznik, amoniak i inne)

usta

Zdrowa ślina ma odczyn lekko kwaśny, wahający się w granicach 6-7 pH. Dzięki temu ślina może spełniać swoje zadanie polegające na rozkładaniu pokarmu i ochronie jamy ustnej przed gromadzeniem się bakterii.

Lepkość (grubość i przepływ) śliny zmienia się w zależności od aktywności współczulnego i przywspółczulnego układu nerwowego. Oznacza to, że kiedy wchodzisz w tryb "walki, ucieczki lub zamrożenia", konsystencja twojej śliny ulega zmianie.

Funkcje śliny

1. Oczyszczanie z resztek pokarmowych

Ślina oczyszcza jamę ustną z resztek pokarmu. Przy dobrym przepływie śliny istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że cząsteczki jedzenia będą gromadzić się i fermentować na zębach lub innych częściach jamy ustnej.

2. Smak

Molekuły w żywności, które mają odrębny smak, muszą zostać najpierw rozpuszczone, czyli uczynione bardziej rozpuszczalnymi, zanim będziesz mógł poczuć smak jedzenia.

Twoja ślina oddziałuje na kubki smakowe, aby zdemaskować smaki oferowane przez różne produkty spożywcze.

3. Rozpoczęcie procesu trawienia

Żucie i połykanie rozpoczynają proces trawienia, ale bez śliny byłyby one bezużyteczne.

Podczas żucia ślina w jamie ustnej łączy cząsteczki pokarmu w "bolus" - śliską substancję, która łatwo przedostaje się do przełyku. Enzym amylaza rozkłada cząsteczki pokarmu na prostsze związki, co jest pierwszym krokiem do trawienia pokarmu.

Związki zawarte w ślinie chronią również Twoje gardło i przełyk przed tym, co w przeciwnym razie mogłoby podrażnić lub uszkodzić ich wrażliwą tkankę.

4. Wspieranie mikrobiomu jamy ustnej

Twoja ślina jest kluczowym czynnikiem zapewniającym właściwą równowagę pomiędzy dobrymi i złymi mikrobami w jamie ustnej.

Makrocząsteczkowe białka i mucyny zawarte w ślinie niszczą, gromadzą się (agregują) i/lub przylegają do pewnych rodzajów bakterii jamy ustnej. W szczególności mucyny mogą powstrzymywać bakterie przed przyczepianiem się do powierzchni wewnątrz jamy ustnej i zapobiegać kolonizacji tych bakterii (lub grzybów) w określonym miejscu.

Funkcje te pomagają w utrzymaniu mikrobiom jamy ustnej i zapobieganie przejęciu kontroli nad jamą ustną przez patogeny (bakterie powodujące ubytki w jamie ustnej lub bakterie "kariogenne").

5. Smarowanie jamy ustnej

Ślina stanowi powłokę seromuklearną, co oznacza, że tworzy w ustach barierę pomiędzy błoną śluzową jamy ustnej a wszystkim, co dostaje się do jamy ustnej. Jedną z najważniejszych funkcji śliny jest nawilżanie tych powierzchni.

Smarując usta, ślina zapobiega podrażnieniom języka, dziąseł, policzków, dna jamy ustnej i dachu jamy ustnej.

Smarowanie przez ślinę chroni przed:

  • enzymami proteolitycznymi i hydrolitycznymi zawartymi w płytce nazębnej (które mogą niszczyć szkliwo zębów i prowadzić do erozji szkliwa i próchnicy)
  • Czynniki rakotwórcze z paleniem papierosów i innych substancji chemicznych, które wdychasz
  • suchością jamy ustnej spowodowaną oddychaniem przez usta.

Ślina umożliwia również mówienie poprzez nawilżanie błony śluzowej jamy ustnej.

6. Buforowanie kwasów

Ślina nie tylko usuwa resztki pokarmu, które mogłyby stanowić pożywkę dla bakterii powodujących próchnicę, ale również buforuje kwasy, które mogą zniszczyć szkliwo zębów.

Związki, które pomagają zapewnić bufor dla zębów to:

  • Wodorowęglan
  • Peptydy bogate w histydynę
  • Fosforan
  • Mocznik
  • Białka amfoteryczne i enzymy

Wodorowęglan, w szczególności, rozprzestrzenia się w płytka nazębna i neutralizuje kwasy. Z wodorowęglanów powstaje również amoniak, który tworzy aminy - dodatkowy bufor neutralizujący kwasy.

Ta buforująca funkcja śliny jest prawie nieobecna, kiedy przepływ śliny jest bardzo niski. Jest to również określane jako "ślina niestymulowana".

Niski przepływ śliny prowadzi do skutków ubocznych takich jak suchość jamy ustnej (kserostomia), z których jednym jest zwiększone ryzyko powstawania ubytków.

7. Utrzymanie mocnych zębów

W ramach ochrony zębów przed ubytkami, ślina pomaga utrzymać ich wytrzymałość poprzez wspieranie remineralizacji.

Twoje zęby są remineralizowane i demineralizowane przez cały dzień, każdego dnia. Dobry przepływ śliny i właściwe pH (6-7) pozwala ślinie dostarczać minerały do zębów, chroniąc jednocześnie przed kwasami niszczącymi szkliwo.

8. Identyfikacja ogólnoustrojowych problemów zdrowotnych

Białka śliny i DNA w ślinie mogą zidentyfikować potencjalne ryzyko choroby lub obecność już istniejącej choroby.

Do schorzeń, które ślina może przewidzieć lub zdiagnozować należą:

  • Rak jamy ustnej
  • Nowotwory głowy i szyi
  • Wirusy, w tym HIV
  • Trądzik
  • Alergie
  • Problemy z płodnością i problemy z poczęciem dziecka
  • Łysienie typu męskiego
  • Przewlekły stres
  • Problemy sercowo-naczyniowe (wysoki poziom cholesterolu i kołatanie serca)
  • Zbyt niska temperatura ciała
  • Sen zakłócenia
  • Problemy z wchłanianiem wapnia
  • Przedwczesne starzenie się

Jak Twoje usta produkują ślinę

Gruczoły ślinowe produkują i wydzielają ślinę poprzez skupiska komórek zwane acini. Wypustki wydzielają płyn, który zbiera się w przewodach, gdzie równowaga związków zawartych w ślinie jest optymalizowana.

Te małe kanaliki w śliniankach przechodzą w większe kanaliki i łączą się w jeden przewód. To właśnie tym jednym przewodem podżuchwowym do jamy ustnej trafia 90% naszej plwociny.

Po każdej stronie jamy ustnej znajdują się główne gruczoły ślinowe:

  • Ślinianka przyuszna (wysoko w policzku)
  • Ślinianka podżuchwowa
  • Gruczoł podjęzykowy

Bez żadnych czynników zewnętrznych, przez cały czas produkowana jest niewielka ilość śliny. Dodatkowa ślina jest produkowana, kiedy:

  • Smakujesz i przeżuwasz pokarm
  • Czujesz pewne zapachy
  • Zażywasz leki, które wpływają na wydzielanie śliny.

Jak zachować zdrową ślinę

Aby utrzymać ślinę w zdrowiu i produkować ją w wysokim tempie:

  • Bądź dobrze nawodniony. Eksperci sugerują picie połowy masy ciała w uncjach wody każdego dnia. Jeśli ważysz 150 funtów, powinieneś pić co najmniej 75 uncji wody każdego dnia. Jedz również nawadniające pokarmy, takie jak seler i arbuz.
  • Zajmij się alergiami sezonowymi i domowymi, aby ułatwić oddychanie przez nos i uniknąć oddychania przez usta.
  • Praktykuj dobrą higienę jamy ustnej, w tym szczotkowanie zębów, nitkowanie zębów, skrobanie języka i wyciskanie oleju.
  • Żuj gumę erytrytolową lub ksylitolową i/lub miętówki. Te alkohole cukrowe zwiększają ilość produkowanej przez Ciebie śliny i mogą wspomagać remineralizację zębów.
  • Jedz pokarmy o różnej teksturze. Jedzenie pokarmów, które wymagają intensywnego żucia, pobudza przepływ śliny.
  • Taśma do ust każdej nocy. Oddychanie przez usta podczas snu jest jednym z głównych czynników powodujących suchość jamy ustnej.
  • Używaj produktów ze sztuczną śliną, takich jak żel Biotene, które zapewniają nawilżenie osobom, które po prostu nie są w stanie wyprodukować wystarczającej ilości śliny. W ciężkich przypadkach dentysta może przepisać spray, który nawilża usta.
  • Unikaj tradycyjnych płynów do płukania jamy ustnej. Większość płyn do płukania jamy ustnej wysusza jamę ustną i niszczy mikrobiom jamy ustnej.
  • Kilka razy dziennie płucz jamę ustnąrozcieńczonym roztworem sody oczyszczonej. Może to zapewnić dodatkowy bufor w jamie ustnej i utrzymać ubytki pod kontrolą.

Czy ślina może uszkodzić zęby? Technicznie rzecz biorąc, brak śliny może uszkodzić zęby.

Jeśli śpisz z otwartymi ustami, cierpisz na chorobę taką jak zespół Sjogrena lub przyjmujesz leki powodujące suchość w ustach, prawdopodobnie masz niski poziom przepływu śliny. Szczególnie w nocy, powolny przepływ śliny prowadzi do powstawania ubytków i potencjalnie innych problemów, takich jak choroby dziąseł czy wrażliwe zęby.

Przeczytaj więcej na: http://zielonabazylia.pl/